Kontrahenci
Historia firmy sięga XVI wieku, kiedy to król Zygmunt I wydał w 1532 roku pierwszy przywilej związany z młynem-papiernią. Około 1661 roku młyn przekształcono w mączny.
W 1874 drewniany młyn przeszedł w ręce Adolfa, Edwarda i Henryka Krausse, którzy w 1881 roku gruntownie zmodernizowali budynek i urządzenia.
W 1972 roku asortyment firmy został poszerzony o pierwsze lubelskie paluszki.
W 1995 roku „Paluszki solone wyborowe” otrzymały medal na Polskiej Wystawie Rolniczo-Spożywczej AGROEXPO w Wilnie na Litwie.
Jeszcze w latach 80-tych XX w. Lubelska prasa pisała o Młynie nr 1, jako młynie Kraussego, z którego pochodzą – także i dzisiaj – najlepsze mąki w kraju.
W latach 90-tych Polskie Zakłady Zbożowe Lublin zostały przekształcone w spółkę akcyjną i przyjęły nazwę Lubella.
W 2003 roku Lubella weszła w skład Grupy Maspex Wadowice, jednej z największych firm na rynku spożywczym w Polsce
W 2007 r. nastąpiła modernizacja Młyna Krauzego, który jest obecnie jednym z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Europie.
Obecnie Lubella to zdecynowany lider na rynku makaronów w Polsce oraz wiodący producent w Rumunii